Col·loqui de tardor «cap a la veu intacta» a l’entorn d’El Callat

El Callat, un dels poemaris més rellevants de la poesia catalana del segle XX i punt d'inflexió en la trajectòria de Joan Vinyoli, centrarà el col·loqui que se celebrarà el dissabte 26 de novembre de 2016 a Santa Coloma de Farners organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli. Amb el lema «cap a la veu intacta», la jornada oferirà diverses activitats (ponències, comunicacions, taules rodones, visites guiades) a l’entorn del poemari de Joan Vinyoli El Callat, del qual aquest any s’escau el 60è aniversari de la seva publicació. Els actes tindran lloc a la Biblioteca Joan Vinyoli (matí) i a la Casa de la Paraula (tarda).

La jornada començarà amb la presentació de la biblioteca personal del poeta Joan Vinyoli recentment instal·lada a la sala d’actes de la biblioteca que porta el seu nom. En aquest mateix lloc s’impartirà la conferència inaugural, Veus, afàsies i emmudiments: El Callat, de Joan Vinyoli, en la tradicicó postsimbolista, a càrrec de Josep M. Sala-Valldaura (Universitat de Lleida). A continuació, després d’una pausa amb refrigeri, s’oferirà la comunicació A propòsit dels referents bíblics en El Callat, a càrrec de Roger Canadell i Narcís Figueras (UOC), i una visita guiada pels llocs vinyolians de Santa Coloma de Farners que conclourà a l’Arxiu Comarcal de la Selva, on es podran veure alguns documents originals relacionats amb El callat.

En acabat, a la Casa de la Paraula, on tindran lloc els actes de la resta de la jornada, s’oferirà un dinar als assistents i es reempendran les activitats. Dins l’espai Interseccions, tindran lloc les aportacions dels estudiants Joan i Josep Tàssies i Núria Noguera, de la professora de llengua i literatura Lourdes Godoy i de l’escultor Enric Pladevall. Continuaran dues comunicacions, “Un crit de bèstia sóc” i El Callat, la veu del mar, a càrrec, respectiament, de Pep Solà, biògraf, i Miquel Martín, escriptor, tots dos estudiosos de Vinyoli.

Després d’una pausa, en què es podrà visitar l’Espai Vinyoli, se celebraran els actes de cloenda: la conferència del crític literari D. Sam Abrams “La humilitat no té fi": T.S. Eliot i J. Vinyoli i la lectura íntegra d’El Callat amb la participació d’Anna Maluquer i l’acompanyament de Marc Egea (viola de roda) i Paula Rísquez (dansa).

El Col·loqui de tardor és una inciativa de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània (UdG) que se celebrarà biennalment i és obert a tota mena d’interpretacions i de relectures de l’obra vinyoliana.

Baixeu-vos el programa