El poeta Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és fill adoptiu de Santa Coloma de Farners. En aquesta població, on va passar els estius de la seva infantesa i adolescència, hi podem situar la descoberta simultània de la natura, la poesia i l’amor. La natura al.ludida en el primer vers de la seva obra -“I la natura em crida”- és justament la d’aquesta terra selvatana, on es va produir la gestació del poeta, i que va deixar una empremta fonamental en la seva poesia. La posterior descoberta del mar, a Begur, així com el paisatge urbà de Barcelona, configuren els altres escenaris sensorials i anímics.

Vinyoli va viure intensament en tots els ordres vitals: l’experiència amorosa, la de la mort, la de la natura, la creativa, l’onírica, la dels records… I, a partir de la divisa: “Haig de fer alguna cosa de la meva pobresa”, va transferir aquesta extraordinària experiència vital en experiència lírica, és a dir, en poesia, creant una obra commovedora que impressiona per la seva autenticitat, capacitat comunicativa i força creativa. Els seus més de 500 poemes, distribuïts en 16 llibres, als quals hi podem afegir les traduccions de Rilke i Nietzsche, constitueixen el resultat d’aquesta singular aventura artística la qual assoleix uns pics imprescindibles per a la literatura en poemaris com El Callat, Tot és ara i res, Vent d’aram, El griu, Cants d’Abelone, Domini màgic o Passeig d’aniversari.

És possible que la grandesa de la poesia de Joan Vinyoli es trobi en la peculiar confluència, en la seva obra, d’una actitud indagatòria de les pregoneses de l’ésser humà abocat al conflicte vital, i de l’assumpció de la poesia com el procediment, substancialment màgic, que haurà de permetre transcendir i assolir el que el poeta anomenava “besllums de permanència feliç”. | Pep Solà |

8è Festival Domini màgic de Poesia


La vuitena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 16, 17, 18 i 19 de setembre.

El cartell del festival és obra de Marta Salvador.

 

Vegeu el programa complet aquí 


 

 

 

Itinerari pels documents del poeta Joan Vinyoli

L'Arxiu Comarcal de la Selva ha penjat al seu web un nou itinerari virtual que gira a l'entorn de la documentació del poeta Joan Vinyoli que s'hi custodia. El llegat relaciona diversos equipaments culturals de Santa Coloma de Farners, com és el mateix Arxiu Comarcal, la Biblioteca Joan Vinyoli i la Casa de la Paraula (Espai Vinyoli). S'espera que aquest material interactiu es pugui fer servir també per donar a conèixer Joan Vinyoli als més joves.

 

 

Veure-ho a pantalla completa

 

7è Festival Domini màgic de Poesia


La setena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 13, 14 i 15 de març.

El cartell del festival és obra de Jordi Gispert.

 

Vegeu el programa complet aquí (Ajuntament de SCF)

Vegeu el programa complet aquí (Càtedra Joan Vinyoli).

 


 

 

 

6è Festival Domini màgic de Poesia


La sisena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà entre el 5 i el 7 d'abril. Enguany, el festival també inclou un conjunt d'activitats prèvies, que trobareu indicades al final de la pàgina, que inclouen l'obertura d'una llibreria emergent i diversos actes relacionats amb Joan Brossa amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.

El cartell del festival és obra d’Mim Juncà.

 

Vegeu el programa complet aquí.

 

 

 

 

2n Col·loqui de Tardor - Crònica a Ressò

El President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra,
i la Consellera de Cultura, Laura Borràs, a l’Espai Vinyoli (Foto: J. Solà)l passat dia 17 de novembre es va celebrar la Casa de la Paraula el 2n Col·loqui de tardor, organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània. En aquest cas, el llibre objecte d’estudi era Llibre d’amic (1977).


Diveros estudiosos (J. Hatem, X. Saladrigas, J. Solà, A. Vives i J. Català) van fer aportacions que contribuiran al coneixement d’aquest llibre de poemes que el mateix poeta qualificava de neomístic. En efecte, Vinyoli segueix l’estel·la dels místics de les diverses tradicions: Salomó, Sant Joan de la Creu, Santa Teresa de Jesús, Verdaguer però, de manera molt especial, Ramon Llull. El llibre va representar pel poeta, en paraules seves, “una immersió en les aigües profundes de la poesia i de la vida”.


En el marc del col.loqui hi va haver ocasió per presentar la versió francesa d’aquests poemes, acompanyada d’un assaig del filòsof libanès Jad Hatem, en edició de la Universitat de Perpinyà. Sense dubte, una bona notícia que significa un pas més en la divulgació del poeta més enllà del nostre territori. Els actes es van cloure amb la lectura íntegre del llibre a càrrec del poeta Víctor Obiols.


La sorpresa del col·loqui va ser l’assistència, no oficial, del president Quim Torra i la consellera de cultura Laura Borràs en els darrers actes de la jornada, la qual cosa els va permetre visitar conjuntament l’Espai Vinyoli, on van retrobar el poeta que estimen i han citat moltes vegades en les seves intervencions.


Pep SolàJoan Peytaví, Jad Hatem i Lourdes Godoy presenten l'edició de l'estudi i la
traducció francesa de Llibre d’amic, publicats per la Universitat de Perpinyà

Víctor Obiols llegeix Llibre d'amic