El poeta Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és fill adoptiu de Santa Coloma de Farners. En aquesta població, on va passar els estius de la seva infantesa i adolescència, hi podem situar la descoberta simultània de la natura, la poesia i l’amor. La natura al.ludida en el primer vers de la seva obra -“I la natura em crida”- és justament la d’aquesta terra selvatana, on es va produir la gestació del poeta, i que va deixar una empremta fonamental en la seva poesia. La posterior descoberta del mar, a Begur, així com el paisatge urbà de Barcelona, configuren els altres escenaris sensorials i anímics.

Vinyoli va viure intensament en tots els ordres vitals: l’experiència amorosa, la de la mort, la de la natura, la creativa, l’onírica, la dels records… I, a partir de la divisa: “Haig de fer alguna cosa de la meva pobresa”, va transferir aquesta extraordinària experiència vital en experiència lírica, és a dir, en poesia, creant una obra commovedora que impressiona per la seva autenticitat, capacitat comunicativa i força creativa. Els seus més de 500 poemes, distribuïts en 16 llibres, als quals hi podem afegir les traduccions de Rilke i Nietzsche, constitueixen el resultat d’aquesta singular aventura artística la qual assoleix uns pics imprescindibles per a la literatura en poemaris com El Callat, Tot és ara i res, Vent d’aram, El griu, Cants d’Abelone, Domini màgic o Passeig d’aniversari.

És possible que la grandesa de la poesia de Joan Vinyoli es trobi en la peculiar confluència, en la seva obra, d’una actitud indagatòria de les pregoneses de l’ésser humà abocat al conflicte vital, i de l’assumpció de la poesia com el procediment, substancialment màgic, que haurà de permetre transcendir i assolir el que el poeta anomenava “besllums de permanència feliç”. | Pep Solà |

5è Festival Domini màgic de Poesia


La paraula poètica, la música i l’art s’uneixen en la cinquena edició del Festival Domini Màgic de poesia, en què hi trobareu propostes ben atractives per a tots els públics. Santa Coloma de Farners es converteix així en un domini màgic de confluències poètiques i artístiques. El paisatge i l’entorn que va captivar Joan Vinyoli, acollirà i acompanyarà la veu i els versos de poetes provinents d’arreu del país. Us convidem a gaudir dels seus mots, de la cançó, de la dansa, de la pintura. En definitiva, tota la programació del V Festival Domini Màgic condueix a deixar-se endur per la música de la poesia.

El programa i cartell del festival són il·lustrats amb una obra d’Enric Pladevall, al·lusiva a Joan Vinyoli i de creació expressa per al Festival.

 

Vegeu el programa complet aquí.

 

 

"Paraules nocturnes" dedicades a les dones poetes, amb Toti Soler i Joan Massotkleiner

El divendres dia 14 de juliol de 2017 va tenir lloc a l’acollidor pati de la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, amb un públic que omplia el recinte, el segon dels actes programats dins el cicle “Paraules nocturnes” d’enguany, activitat organitzada per Òmnium La Selva conjuntament amb l’Ajuntament de la ciutat i, en aquest acte concret, amb el patrocini de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània.


Sota l’epígraf “POETES, ELLES TENEN LA PARAULA” la veu rotunda i plena de matisos de Joan Massotkleiner i la sempre sensible, emotiva i transparent guitarra del mestre Toti Soler van anar desgranant versos d’algunes de les més significades poetes del nostre país. Maria Antònia Salvà, Maria-Mercè Marçal, Clementina Arderiu, Rosa Leveroni, Montserrat Abelló, Maria Àngels Anglada, Quima Jaume, Marta Pessarrodona, Teresa Pasqual, Cèlia Sànchez-Mústic i Vinyet Panyellavan ser les protagonistes d’un vetllada inoblidable que fou, alhora, un homenatge implícit a totes les nostres poetes, sovint injustament infravalorades.


Després del recital, Toti Soler va aprofitar per visitar l’Espai Vinyoli. Recordem que el guitarrista i cantautor, així com el seu pare Jordi Soler i Bachs, són els primers compositors, juntament amb Lluís Benejam, que van musicar els poemes de Joan Vinyoli.

 

 

 

Presentació de les actes del II Simposi Internacional Joan Vinyoli

Margarida Casacuberta i Natàlia Juan (eds.) ‘Joan Vinyoli  i la poètica postsimbolista’En el marc del IV Festival Domini màgic de Poesia es va fer la presentació oficial del volum Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista (Ed L'Avenç), llibre que aplega els treballs dels ponents en el II Simposi Internacional Joan Vinyoli, celebrat l'any 2014 a Santa Coloma de Farners i organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània. El llibre reprodueix a la coberta el cartell del simposi, obra de Frederic Amat, que d'un contundent traç evoca la força dels versos vinyolians.
 
 Mita Casacuberta, curadora del volum juntament amb Natàlia Juan, va fer un extens i detallat repàs del contingut del llibre sintetitzant les idees dels diversos treballs. Al seu torn, Josep M. Muñoz, en nom de L'Avenç, va remarcar la importància i l'interès que desvetlla l'obra de Joan Vinyoli.
 
 Joan Martí, alcalde de la població, va acollir l'acte celebrat a l'Espai Vinyoli de la Casa de la Paraula posant de manifest el compromís de la població amb la cultura i, en especial, amb el patrimoni literari que representa la figura de Joan Vinyoli.
 
 
 
 
 

 

4t Festival Domini màgic de Poesia - Crònica a Núvol

. Santa Coloma de Farners

Un any més, el domini màgic de Joan Vinyoli ha estat el catalitzador del festival de poesia de Santa Coloma de Farners, que ha congregat durant tres dies poetes, lectors i persones que han volgut celebrar i compartir el poder de la paraula poètica. Aquest territori colomenc, el del desvetllament poètic de Vinyoli, ha estat, doncs, aquests dies, 21, 22 i 23 d’abril, capital de la poesia.

Lluís Solà al festival Domini màgic | Foto de Pere Torra

Enguany, el cartell que convocava al IV Festival Domini màgic de Poesia ha estat obra de Marçal Morell que, inspirant-se en la col·lecció de galls del poeta, ha pintat una seriació policromada de galls, evocant aquest símbol de la poètica de Vinyoli, aquesta expressió del cant pur i auroral que persegueixen els poetes.

Llegeix més...

Presentació del llibre "La pedra i el temps"

 

Jad Hatem és  filòsof i professor universitari a  Beirut, expert en història de les religions i estudiós de la presència de la mística en la literatura universal. Ha dedicat estudis a diversos autors catalans com ara Ramon Llull, Ausiàs March, Joan Vinyoli, Mercè Rodoreda...

El passat 18 d'abril es va presentar a  la Universitat de Girona  la versió catalana del seu darrer llibre, La pedra i el tempstraduït per Lourdes Godoy i editat per Curbet Edicions, en un acte organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània.

A continuació podeu llegir la crònica d'aquest acte que Joaquim Vilar ha escrit per al diari digital "Núvol".
 
 
LLIURAR-SE A LA LITERATURA
 

Joaquim Vilar i Sais
 
No he d'assolir-te mai.
Ressono tot com el buc ple d’abelles.
(Joan Vinyoli)
 
 
Manllevem el títol d’aquesta crònica de la presentació a Girona del llibre de Jad Hatem La pedra i el temps (1), traduït del francès per Lourdes Godoy i publicat per Curbet Editors, d’un altre llibre del mateix autor publicat al Líban: S’adonner à la poésie (2), perquè l’acte organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània que va tenir lloc a la Sala de Graus de la Universitat de Girona aquest dimarts passat va ser un exemple de lliurament franc a la paraula i a la creació literària.
 
Josep M Sala-Valldaura va fer una presentació del poeta, filòsof i professor de filosofia, literatura i ciències religioses a la universitat de Saint Joseph de Beirut -Jad Hatem- citant Octavio Paz i María Zambrano i defensant que la Filosofia i la Poesia són disciplines bessones que es necessiten l’una a l’altra i beuen l’una de l’altra. Després va comentar com són els assajos de Jad Hatem -com els fa quan  escriu- i com construeix el seu discurs crític a través de disciplines tan diferents com la teologia, la teoria de la literatura, les religions o fins i tot l’alquímia.
 
 
Com bé va dir Sala-Valldaura, “hem tingut la sort que en el seu pelegrinatge per diferents cultures, Jad  Hatem  hagi  fet  estada  en  la  catalana”.  La  pedra i el temps és el quart llibre que publica en català, després de Sobreamor. Ausiàs March, Ibn Zaydûn, Ibn `Arabî, Ramon Llull (2011), El temps en la poesia catalana contemporània (2013), i La llum i la mort en la poesia de Carles Duarte i Joan Vinyoli (2016) i recull onze assajos sobre el tema de la transmutació que van de la pedra al perfum seguint textos religiosos, textos filosòfics i textos d’escriptors catalans com Brossa, Riba, Rodoreda, Monzó, Rosa Vilanova, Josep Lluís Aguiló, Joan Vinyoli, entre d’altres.
 
Sala-Valldaura va remarcar la manera tan particularment docta que fa servir Jad Hatem per enfilar i cosir els seus comentaris; com pot sortir d’un vers concret i  arribar a una visió general  -cosmogònica i absoluta- a través de múltiples comparacions i lligams. El pòsit de coneixements del professor libanès és  tan  extens  i  profund  que  el  lector  té  la  sensació  –escoltant-lo  o  llegint-lo– d’enlairar-se, volant, cap als grans temes que sempre han interrogat la humanitat.
 
En  els  seus  comentaris  i  en  les  seves  lectures  critiques  de  textos  d’altri,  Hatem  fa  un  exercici creatiu, gairebé es pot dir de metapoesia perquè les interpretacions que proposa, enriquides per una mirada que beu en les fonts més pregones del coneixement humà, van sempre més enllà del que el
propi text ens proposa.
 
Jad Hatem, al seu torn, va començar la seva intervenció comentant la relació entre Filosofia i Poesia apuntant que, si bé totes duen es necessiten, la Poesia va més enllà. Després va situar Joan Vinyoli com un dels més grans poetes de la literatura catalana i va començar el seu Petit entretien sur Vinyoli comentant nou poemes de Llibre d’Amic.

 
 
 
De forma magistral, en francès, –i acompanyat amb l’admirable recitació dels poemes que Carme Canet anava intercalant en el seu discurs- va saber bastir una intrepretació globalitzadora d’aquest llibre de Vinyoli, destacant el trasfons espiritual que hi ha al mig del viatge amorós. Una  escala mística com a mitjà per arribar a l’absolut. Un arbre lul·lià del coneixement amb profundes arrels i moltes  branques  connectades  fins  als  brots  més  petits  i  distants.  El  desig.  La  paraula.  El descobriment d’un mateix a través del descobriment de l’altre per arribar a atènyer l’Absolut, que, segons va recalcar, és, per definició, inassolible.
 
Va anunciar, per acabar,  que l’any vinent tindrem ocasió de llegir l’estudi que, a partir de les idees exposades, està acabant d’enllestir sobre el Llibre d’Amic.
 
Acabada  la  presentació,  mentre  els  assistents  aplaudien  i anaven  comprant  exemplars de La  pedra i el temps, ens preguntàvem per a quan la traducció al català del llibre de l’autor libanès Joan Sales et l’instant glorieux (3) que ens semblaria ben oportuna ara que es parla tant d’Incerta Glòria.
 
Per si de cas, a la sortida, l’editor Quim Curbet ens va lliurar els seus apunts de l’acte acadèmic que acabàvem de celebrar. És el dibuix que publiquem amb aquesta crònica on es pot veure aquest cronista entre el públic que omplia la Sala de Graus,  els dos ponents a la taula, i la clau del volta de la nau gòtica de la Sala que bé podríem entendre que ens havia emparat (amagat a la manera vinyoliana) com una espluga / de silenci (…) per poder dir paraules / de consagració.

 
 
________________________________________
 
1 Jad Hatem, La Pedra i el temps (traducció de Lourdes Godoy), Curbet Edicions, 2017, Vincles 40.
2 Jad Hatem, S’adonner à la poésie, Éditions du Cygne, 2017, Portraits litteráires.
3 Jad Hatem, Joan Sales et l’instant glorieux, Éditions du Cygne, 2015, Portraits littéraires.