2n Col·loqui de Tardor - Crònica a Ressò

El President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra,
i la Consellera de Cultura, Laura Borràs, a l’Espai Vinyoli (Foto: J. Solà)l passat dia 17 de novembre es va celebrar la Casa de la Paraula el 2n Col·loqui de tardor, organitzat per la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània. En aquest cas, el llibre objecte d’estudi era Llibre d’amic (1977).


Diveros estudiosos (J. Hatem, X. Saladrigas, J. Solà, A. Vives i J. Català) van fer aportacions que contribuiran al coneixement d’aquest llibre de poemes que el mateix poeta qualificava de neomístic. En efecte, Vinyoli segueix l’estel·la dels místics de les diverses tradicions: Salomó, Sant Joan de la Creu, Santa Teresa de Jesús, Verdaguer però, de manera molt especial, Ramon Llull. El llibre va representar pel poeta, en paraules seves, “una immersió en les aigües profundes de la poesia i de la vida”.


En el marc del col.loqui hi va haver ocasió per presentar la versió francesa d’aquests poemes, acompanyada d’un assaig del filòsof libanès Jad Hatem, en edició de la Universitat de Perpinyà. Sense dubte, una bona notícia que significa un pas més en la divulgació del poeta més enllà del nostre territori. Els actes es van cloure amb la lectura íntegre del llibre a càrrec del poeta Víctor Obiols.


La sorpresa del col·loqui va ser l’assistència, no oficial, del president Quim Torra i la consellera de cultura Laura Borràs en els darrers actes de la jornada, la qual cosa els va permetre visitar conjuntament l’Espai Vinyoli, on van retrobar el poeta que estimen i han citat moltes vegades en les seves intervencions.


Pep SolàJoan Peytaví, Jad Hatem i Lourdes Godoy presenten l'edició de l'estudi i la
traducció francesa de Llibre d’amic, publicats per la Universitat de Perpinyà

Víctor Obiols llegeix Llibre d'amic