Portada llibre 'La bastida dels somnis'A la consciència d'una pobresa existencial, Vinyoli va oposar-hi l'abundància d'una ànima poderosa per fer allò que se li va revelar, ja des de ben jove, com la cosa més valuosa i que, tal vegada, va percebre com la única que podia donar un sentit a la seva vida: la poesia. Va sentir la perillosa crida de la paraula poètica i no va resistir la temptació de lliurar-s'hi plenament, amb tots els dolors i plaers que hi eren associats, perquè era l'únic instrument vàlid per a la seva indagació espiritual. De personalitat vitalista i anhelant, enfilat a la bastida dels seus somnis, vers rere vers, sempre vigilant i en ignició, va alçar l'Obra per desxifrar els senyals d'aquest món i per dir-nos d'una manera humil i commovedora la veritat sobre l'amor i la mort.

(Del pròleg del mateix autor)

El que se n'ha dit...

D. Sam Abrams (Avui / Cultura): “Aquesta primavera, finalment ens ha caigut del cel la darrera peça que ens faltava, una biografia completa i extensa del nostre poeta: La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli, de Pep Solà, publicada per la Fundació Valvi i CCG Edicions de Girona. I si dic que ens ha caigut del cel és per expressar el miracle inesperat que és aquest llibre, tant pel costat de l’autor com pel costat de l’editor. La biografia de Pep Solà és una obra ambiciosa i exhaustiva de més de 500 pàgines. El llibre s’ha d’inscriure dins la tradició del que s’anomena tècnicament una biografia crítica, que vol dir que el resseguiment de la vida de l’autor està posada, sobretot, al servei d’una millor i més aprofundida comprensió i lectura de la producció de l’autor.”

Jordi Llavina (La Vanguardia): “Recientemente llegaron dos noticias editoriales de gran calado, cuya importancia irá apreciándose, también, con el paso de los días. Por un lado, la excelente biografía de Pep Solà, La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli (Fundació Valvi – CCG Edicions), cuya minuciosidad debe mucho al espíritu científico del autor...

Miquel Pairolí (Presència): “Ara, Pep Solà, especialista en Vinyoli, ha publicat una biografia que ofereix un relat d’aquesta aventura poètica singular. Hi ha dos aspectes principals que conflueixen a convertir-la en una biografia excel.lent. D’una banda la connexió entre vida i obra. Solà coneix a fons, amb detall, l’obra de Vinyoli i això li ha permès establir amb precisió els vincles entre obra i vida...”

Lluís Freixas Mascort (El Punt): “Ja fa alguns anys que ningú no dubta de l'enorme dimensió de la seva obra. «El gran segle de la poesia catalana, el que venint de Verdaguer dóna Maragall [...], Carner, Riba..., culmina en Vinyoli», ha escrit Enric Casasses, que li fa un lloc entre Foix, Espriu i Ferrater. La biografia que ha elaborat Pep Solà a partir d'un minuciós treball de consulta i recopilació que inclou documentació com la correspondència que va mantenir amb Riba, Manent, Espriu, Foix o Ferrater. La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli (CCG Edicions, Biblioteca Valvi)”

Àlex Susanna (El Mundo): “En enfrontar-se, però, a una qualsevol biografia cal trobar la distància justa des de la qual enfocar-la: ni massa a prop ni massa lluny, tot i que en certs moments s’hi pugui acostar molt o se n’allunyi per contrastar-lo amb els seus coetanis. Això ho aconsegueix Pep Solà des d’un gran respecte i admiració, però encara més des d’una profunda comprensió del que fou una de les aventures poètiques més intenses i radicals del segle XX. Si llegint aquesta biografia entenem molt millor no sols una vida sinó el conjunt i el sentit de la seva obra, què més podem demanar?”

Teresa Costa-Gramunt (L’eco de Sitges): “Joan Vinyoli distingia entre “ser poeta” i viure poèticament. La condició de poeta va més enllà de la consciència del sofriment i la meravella de la vida. Ser poeta és una cosa així com ser sacerdot: demana un lliurament total de la persona a una tasca sagrada, i la poesia ho és, segons com. La tensió eroticotanàtica entre la vida quotidiana i aquesta altra vida que és ser poeta queda palesa en l’excel.lent biografia de Joan Vinyoli escrita per Pep Solà, La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli (CCG Edicions i Fundació Valvi).”

Marc Soler (La Vanguardia/Culturas): "el autor lleva al lector al terreno en el que la "combustió vital" del poeta queda magníficamente expuesta a través de una primera y fundamental dualidad: la que nace del choque entre su pobreza existencial y la riqueza del don de la poesía, único motivo de su vida. A partir de ahí se suceden estas dualidades que son el núcleo del conflicto vital del poeta y que, a su vez, lo fecundan: vida-sueño, vida- muerte, quietud-agitación, amor-desamor, cielo-tierra..."

Olga Morote (Diari de Girona): “I parlant de somnis, avui m'agradaria destacar en aquest espai d'opinió la presentació del llibre La bastida dels somnis, de Pep Solà, sobre la vida i l'obra de Joan Vinyoli, que va tenir lloc divendres passat a Girona, a la Fundació Valvi. Amb el llibre entre les mans, amb el seu tacte suau i càlid, anava escoltant tot allò que s'anava explicant sobre el poeta i anava sentint, molt gratament, que redescobria Vinyoli, que m'apropava irremeiablement a l'obra d'un autor que "és la resposta lírica d'un home a una experiència de vida en la qual va aprofundir amb una intensitat extraordinària", com el mateix Pep Solà va remarcar. Crec que aquí rau la clau de la seva poesia: Vida i literatura. Literatura i vida.”

Vicent Alonso (El País): "La biografia que ha escrit Solà recorre aquest singular passeig del poeta al llarg dels conflictes que constitueixen el moll de l'expressió poètica. A mi, aquesta visió de la tensió vital com el nus generador i definidor de l'obra, m'atrau especialment, perquè em confirma el Vinyoli en lluita constant amb si mateix, a la recerca obstinada del "lloc" des d'on arribar a l'expressió més valuosa, i conscient alhora que es tracta d'un lloc inassolible, de manera que un ha de reconéixer que potser el "lloc", o "el tembloroso instante" de Chirbes -les diferències genèriques no tenen ací cap transcendència-, consisteix precisament a "embrollar-se per camins / desconeguts i veure-ho tot de pas". Són versos que Solà cita per rematar el fil conductor del poeta que accepta, no resignat sinó lúcid, la tibantor dels pols oposats que l'atrauen com a motor de la seua obra. Entre la vida adulta i l'infant que fou, entre la realitat fugaç i el somni d'una vida perdurable, entre l'amor i la mort, entre el qui decideix ser poeta i el qui només viu poèticament, i, sobretot la consciència de tot plegat, és a dir, l'escissió entre el conflicte tossut i la serenitat desitjada. Solà ens ho apropa amb saviesa de biògraf en contar-nos l'anècdota...

Presentacions

  • Girona, 9 d'abril de 2010,
    a la sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi,
    amb Miquel Pairolí i lectura de poemes a càrrec de Cristina Cervià.
  • Santa Coloma de Farners, 17 d'abril de 2010,
    a la Biblioteca Joan Vinyoli,
    amb Miquel Pairolí i lectura de poemes a càrrec d'Eugènia Carbó.
  • Barcelona, 4 de maig de 2010,
    a l'Entresòl de La Pedrera de Caixa Catalunya,
    amb Feliu Formosa, Àlex Susanna i lectura de poemes a càrrec deNúria Candela i Anna Maluquer.
  • Reus, 6 de maig de 2010,
    al Centre de Lectura,
    amb Josep Murgades i lectura de poemes a càrrec de Dolors Juanpere.
  • Avinyonet de Ventós, 28 de maig de 2010,
    al Restaurant Mas Pau,
    amb Artur Sagués i lectura de poemes a càrrec de Jordi Virallonga
  • Sitges, 11 de juny de 2010,
    al Centre Cultural Pere Stämpfli,
    amb Vinyet Panyella, Quim Curbet i lectura de poemes a càrrec d’August Bover, Teresa Costa-Gramunt, Joan Duran i Ferrer, Carmen Muiña, Xavier Gimeno, Cèlia Sànchez Mústich, Antoni Sella...
  • Begur, 6 d'agost de 2010,
    a la sala de plens de l'ajuntament,
    amb Cristina Badosa i lectura de poemes a càrrec de Mercè Managuerra
  • Terrassa, 17 de desembre de 2010,
    a la Sala Vancells d’Amics de les Arts de Terrassa,
    amb Eudald Puig i lectura de poemes a càrrec de Núria Candela.