L'Itinerari Poètic Joan Vinyoli consisteix en una selecció de setze poemes la lectura dels quals es localitza en diferents indrets del Parc de Sant Salvador, a Santa Coloma de Farners, poble on el poeta havia passat els estius des de l'any 1922 fins al 1935. Transcorre per un entorn natural d'extrema bellesa que ja va captivar primer a l'infant i després a l'adolescent Vinyoli. El text "I la natura em crida" és el preàmbul de l'itinerari i estableix les bases de la influència del paisatge colomenc en l'obra del poeta.

El recorregut de l'itinerari és circular i té una distància d'uns 1500 m. aproximadament. El lloc de lectura de cada poema ve induït pels seus referents lèxics i temàtics.

Cada poema s'acompanya d'uns comentaris amb la intenció de donar-ne algunes claus per a la seva lectura i interpretació, així com per situar-lo dins del marc de l'obra completa del poeta, i també, en alguns casos, per remarcar la seva referència amb l'entorn natural i humà de Santa Coloma. D'alguns poemes se n'ofereixen versions en altres llengües a més de l'original catalana.