Col·loqui de tardor a l'entorn de «Realitats»

Realitats

Col·loqui de tardor 2022

La Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners us conviden a la quarta edició del Col·loqui de tardor, que enguany girarà a l’entorn de Realitats, llibre que Vinyoli va publicar l’any 1963.

En la nota preliminar de Realitats, Vinyoli va deixar escrit que «El tema o contingut d’aquestes poesies és donar fe de la facultat de “contemplació poètica”. Per ella se’ns manifesta la realitat en el seu constant fluir i en la seva permanència immutable». Així, el poeta associa la realitat i la contemplació poètica. És a dir, lliga vida i poesia, una constant al llarg de la seva trajectòria. Tanmateix, la crítica literària ha subratllat que el tractament que Vinyoli ofereix de la ‘realitat’ en aquesta obra trenca, en certa forma, amb la seva poesia anterior. En aquest sentit, cal tenir en compte que la publicació de Realitats coincideix amb els anys de l’anomenada “poesia social” i del “realisme històric”. En conseqüència, per fer-se càrrec de les circumstàncies que van propiciar l’escriptura dels poemes inclosos a Realitats cal tenir present no només el context en què s’emmarca la publicació del poemari sinó també els vincles personals que Vinyoli va establir amb altres poetes del moment.

 

PROGRAMA

Dissabte 19 de novembre de 2022

Biblioteca Joan Vinyoli

Santa Coloma de Farners

10.00h. Benvinguda i inauguració

10.30h. Àlex Broch: «El “Realisme històric”, ideologia i estètica literària»

11.30h. Pausa

12.00h. Lourdes Sánchez: «Joan Vinyoli a la cruïlla realista literària a Catalunya: les seves relacions amb l’Escuela de Barcelona»

12.30h. Roger Urgell: «Realitats, l’obra envoltada de silenci que uneix les dues grans etapes en l’obra de Joan Vinyoli»

13.00h. Visita a la Biblioteca Joan Vinyoli, a l’Espai Vinyoli i a l’Arxiu Comarcal de la Selva (fons documental Joan Vinyoli).

17.00h. Presentació del llibre Vinyoli, de Begur el vers amb la participació de Miquel Sánchez i Pep Solà.

18.00h. Miquel Sánchez: «Realitats des de la visió begurenca»

18.30h. Georgina Torra: «Mirada i color en l’obra Realitats, de Joan Vinyoli»

19.00h. Recital poètic «Qui gosa encara dir: sóc?», a càrrec de Laura Masmiquel

Baixeu-vos el programa