L'edició del PACEM s'ha dedicat a Joan Vinyoli

L'edició del PACEM, festival músico-poètic que se celebra anualment a Collbató, s'ha dedicat enguany a Joan Vinyoli. Les partitures d'Homs, Rodríguez-Picó, Rossinyol, Creus i Riu sobre poemes de Vinyoli van ser interpretades per Montserrat Bertran (contralt), Jordi Gendra (flauta) i David Sanz (guitarra).


El 5 de juny de 2011 l'església de Sant Corneli, de Collbató, va ser l'escenari de l'edició del PACEM dedicada a la poesia de Joan Vinyoli. Poques vegades havíem sentit els versos de Vinyoli dits o cantats en una església, lloc on al poeta agradava d'entrar per passar-hi una estona per imbuir-se del misteri i la trascendència que s'hi pot respirar.

La contralt Montserrat Bertran, acompanyada de  Jordi Gendra (flauta) i  David Sanz (guitarra) van oferir un programa en el qual totes les obres s'estrenaven per a l'ocasió excepte la de Joaquim Homs, escrita els anys seixanta i estrenada els anys vuitanta. Jaume Creus oferí la lectura dels poemes abans de cada interpretació.

Podem ben dir que aquesta cançó de l'ànima que és cada poesia de Vinyoli va ressonar a la falda de Montserrat recreada per l'ànima de cadascun dels compositors que hi han dedicat el seu art.

Programa    

Les hores retrobades (fl. i veu) J. Homs,
(adaptació per a veu i flauta de J. Gendra)

  • Tardor
  • Hora quieta
  • Abril
  • Com una font  

Fosc ocell (fl. i veu) J. Creus
Cap a les deus (fl, veu i guit.) E, Riu
L'estiu (fl. i veu) J. Rodríguez-Picó
Si tant rosega el corc (fl, veu i guit) J. Rossinyol