04. Platja dura

09. Platja dura - Poema

Per entendre el poema

 1. Pel que Vinyoli ens diu a Platja dura, què creieu que considera més important, el passat o el present? Citeu els versos que ho demostrin.
 2. Una de les estrofes fa referència directe a un indret emblemàtic de Santa Coloma de Farners. Digues quina és i, si vols conèixer millor la capital de la Selva, informa't de les característiques del monument que s'hi esmenta.
 3. Nosaltres pensem que per interpretar aquest poema, entre altres exercicis, pot ser interessant entendre a quin antecedent fan referència els dos pronoms relatius "que" que apareixen al 8è i 9è vers, respectivament. Contesteu-ho i possiblement entendreu millor el text.
 4. Ara ens falta saber a qui s'adreça el poeta quan parla amb un tu a "No compliquis gaire més els records". Esbrineu-ho.
 5. La primera estrofa constitueix una pregunta interessant. Quina?
 6. Us sembla que Vinyoli en treu l'entrellat de tot plegat i que ens dóna la resposta de com són "els pensaments que em llisquen pel llac de la memòria" en la resta d'estrofes? Justifiqueu-ho tant bé com pugueu.

Per jugar amb el poema

Tot seguit us citarem un piló de metàfores, tretes del poema, perquè ens escriviu amb quines us sentiu més indentificats/des, quina s'acosta més a la vostra idea de què és el record:

 • "la platja dura amb sorra bruta i negrosa"
 • "ones que baten feixugament"
 • "pensaments que llisquen pel llac de la memòria"
 • "pensaments que encenguin fogueres/ que matin gels"
 • "les graelles plenes de carn i l'ombra de les alzines "

Si us ve de gust, esplaieu-vos-hi i expliqueu la raó de la vostra tria.