9è Festival Domini màgic de Poesia


La novena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 15, 16, 17 i 18 de setembre.

Il·lustració del cartell Tura Sanglas.

 

Vegeu el programa complet aquí 


 

 

 

El poeta Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és fill adoptiu de Santa Coloma de Farners. En aquesta població, on va passar els estius de la seva infantesa i adolescència, hi podem situar la descoberta simultània de la natura, la poesia i l’amor. La natura al.ludida en el primer vers de la seva obra -“I la natura em crida”- és justament la d’aquesta terra selvatana, on es va produir la gestació del poeta, i que va deixar una empremta fonamental en la seva poesia. La posterior descoberta del mar, a Begur, així com el paisatge urbà de Barcelona, configuren els altres escenaris sensorials i anímics.

Vinyoli va viure intensament en tots els ordres vitals: l’experiència amorosa, la de la mort, la de la natura, la creativa, l’onírica, la dels records… I, a partir de la divisa: “Haig de fer alguna cosa de la meva pobresa”, va transferir aquesta extraordinària experiència vital en experiència lírica, és a dir, en poesia, creant una obra commovedora que impressiona per la seva autenticitat, capacitat comunicativa i força creativa. Els seus més de 500 poemes, distribuïts en 16 llibres, als quals hi podem afegir les traduccions de Rilke i Nietzsche, constitueixen el resultat d’aquesta singular aventura artística la qual assoleix uns pics imprescindibles per a la literatura en poemaris com El Callat, Tot és ara i res, Vent d’aram, El griu, Cants d’Abelone, Domini màgic o Passeig d’aniversari.

És possible que la grandesa de la poesia de Joan Vinyoli es trobi en la peculiar confluència, en la seva obra, d’una actitud indagatòria de les pregoneses de l’ésser humà abocat al conflicte vital, i de l’assumpció de la poesia com el procediment, substancialment màgic, que haurà de permetre transcendir i assolir el que el poeta anomenava “besllums de permanència feliç”. | Pep Solà |

11è Festival Domini màgic de Poesia


L'onzena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 15, 16 i 17 de març de 2024.

Il·lustració del cartell Carla Serrat.

 

Vegeu el programa complet aquí 


 


 

 

Col·loqui de tardor a l'entorn de «Realitats»

Realitats

Col·loqui de tardor 2022

La Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners us conviden a la quarta edició del Col·loqui de tardor, que enguany girarà a l’entorn de Realitats, llibre que Vinyoli va publicar l’any 1963.

Dia 19 de novembre de 2022 a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners.

Descarregueu-vos el programa

 

 

 

9è Festival Domini màgic de Poesia

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS


La novena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 15, 16, 17 i 18 de setembre.

Il·lustració del cartell Tura Sanglas.

 

Vegeu el programa complet aquí 


 

 

 

8è Festival Domini màgic de Poesia


La vuitena edició del Festival Domini Màgic, organitzat conjuntament per la Càtedra Joan Vinyoli de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners se celebrà els dies 16, 17, 18 i 19 de setembre.

El cartell del festival és obra de Marta Salvador.

 

Vegeu el programa complet aquí 


 

 

 

Itinerari pels documents del poeta Joan Vinyoli

L'Arxiu Comarcal de la Selva ha penjat al seu web un nou itinerari virtual que gira a l'entorn de la documentació del poeta Joan Vinyoli que s'hi custodia. El llegat relaciona diversos equipaments culturals de Santa Coloma de Farners, com és el mateix Arxiu Comarcal, la Biblioteca Joan Vinyoli i la Casa de la Paraula (Espai Vinyoli). S'espera que aquest material interactiu es pugui fer servir també per donar a conèixer Joan Vinyoli als més joves.

 

 

Veure-ho a pantalla completa