00. Introducció

Sanguina de Joan Vinyoli dibuixada pel pintor i escultor Esteve Monegal, a l'any 1928, a Santa Coloma de FarnersA l'any 1982, dos anys abans de la seva mort, Vinyoli encara guardava  un record ben viu de la seva estada a Santa Coloma i responia d'aquesta manera en una entrevista de Lluís Busquets i Grabulosa: "Els estius? Ah, això sí: la mare aconseguia que poguéssim fer salut, com se'n deia abans, en algun poble, també gràcies a amistats. De més o menys els vuit anys fins als disset anys els vaig passar a Santa Coloma de Farners, La Selva, vila el paisatge de la qual ha estat més tard literaturitzat en algun dels meus primers llibres. Recordo que allí hi vaig passar les millors estones de la meva adolescència: les passejades a la plaça, el tennis, els boscos."

I uns anys abans, el 1968, preguntat per José Cruset sobre allò que l'havia influït més en la seva joventut, responia: “Els estius a Santa Coloma de Farners; en aquests estius, que no sé quantes vegades han sortit en la meva poesia, vaig descobrir el món i els seus matisos.

L'entorn humà i natural de Santa Coloma estan en l'origen de l'obra i en l'iniciació vital de Joan Vinyoli, un dels poetes catalans més importants del segle XX, potser el més autèntic i comunicatiu, i segur que el que més va arriscar en l'immersió en les profunditats de l'ànima. D'ell n'havia dit Salvador Espriu; "és un dels nostres escassos veritables poetes", i el també poeta Francesc Parcerisas; "és la veu més alta i impressionant de la lírica catalana contemporània".

Joan Vinyoli va ser anomenat fill adoptiu de Santa Coloma, a títol pòstum, a l'any 1991 i el "retrobament" definitiu amb el nostre poble es produeix a partir de l'any 2002, quan aquest important equipament cultural que és la biblioteca passa a ser de titularitat municipal i a dir-se oficialment Biblioteca Municipal Joan Vinyoli.

L'any 2008 els fills del poeta van cedir a l'ajuntament de Santa Coloma el llegat Vinyoli, el qual inclou el fons documental, la biblioteca i una part del mobiliari, amb l'objectiu de crear l'Espai Vinyoli, un centre interpretatiu i d'estudis sobre el poeta.

L'any 2013 es presenta a la Casa de la Paraula de Santa Coloma la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània, creada per acord de l'Ajuntament de Santa Coloma i la Universitat de Girona amb la finalitat prioritària de vetllar per l'estudi i divulgació de l'obra del poeta.

Des de l'any 2014, el del centenari del poeta, se celebra a Santa Coloma el Festival Domini Màgic de Poesia.

A més, l'any 2004 s'havia celebrat el 1r Simposi Internacional Joan Vinyoli i el 2014 s'ha celebrat el segon. 

 

Sanguina de Joan Vinyoli dibuixada pel pintor i escultor Esteve Monegal, a l'any 1928, a Santa Coloma de Farners